Майката на Балтов: Кокинов да излежи присъдата на убийците

Публикува се с любезното съдействие на сайта "Гласове"
"Само малоумник може да пусне „трите мишки“ от капана. Лошото е, че тези хора, които ги пуснаха, са умни и съм уверен, че има причина те да са направили това. Ако за един убиец няма опасност да се укрие, за кого има?". Това каза пред Нова телевизия Борислав Балтов – брат на жестоко убития студент пред дискотека "Амнезия" Стоян Балтов.
Александър Данаилов (най-вляво), Вили Георгиев (в средата) и Светлозар Стоилов (най-вдясно). Снимка: Архив, „Писал съм няколко пъти до главния секретар на МВР и главния прокурор. Оказа се, че те не са в състояние да спрат трима неграмотни, едва завършили 8 клас убийци. Ако бях Дядо Коледа, щях да купя ковчег за съдебната система“, заяви младият мъж.

„Това, което направи Софийска градска прокуратура за трима убийци, а те са шестима, не каза, че те имат тежко криминално минало. Те са пребивали хора и тези престъпници са пуснати на свобода! Питам – кои хора лежат в арестите, след като нашите убийци са на свобода? Отговорите са: “Член еди кой си не е в моите правомощия“. Нека сега погледнат всички кой е освободил нашите убийци“, заяви по телефона майката на убития студент Зарка Димова.

„Четвърти състав, ръководен от Николай Кокинов. Една година водих война с него. Да отиде и да излежи присъдата на убийците. А ако не ги заловят, да ги излежи до живот. В 4-ти състав имаше и млад съдия и аз очаквах, че той ще има друга позиция, ще бъде по-различен. Но и той нищо не направи. Няма да има промяна!“, категорична бе почернената жена.

„И още един въпрос – защо нашите убийци са специални, ще разберем кой прати есемеса на 14.01.2009 г. - да бъде потушен протестът на студентите с ритници по същия начин, както бе убит моят син. Питам – кой изпрати този есемес? Това беше повод да бъде размазан протестът. А младежите искаха всички да бъдат осъдени и то по най-бързия начин. Те не само че не бяха осъдени, но и избягаха и се качиха на самолета“, заяви майката на Стоян Балтов.

-------

МП отрече вина за изчезването на убийците от "Амнезия"

Часове след като стана официално известно, че двама от тримата осъдени за убийството пред дискотека "Амнезия", са в неизвестност, институциите започнаха да си прехвърлят отговорността за избягалите престъпници.

На запитване на БГНЕС от Министерството на правосъдието отговориха, че още на 19 декември 2014 г., часове след като Върховният касационен съд е осъдил на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за смъртта на Стоян Балтов, тримата са били търсени от служители на Главна дирекция "Охрана". Единствено Александър Данаилов е открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно е приведен в затвора в София.

Изчезналите Георгиев и Стоилов са били търсени на домашните си адреси и на 20 и на 22 декември, но без резултат. От Министерството на правосъдието обясниха и причините, поради които не са предприели "превантивни действия" по предотвратяване евентуалното изчезване на извършителите на убийството. От правосъдното ведомство отрекоха да имат вина и прехвърлиха отговорността към прокуратурата и МВР, което отговаряло за изпълнение на мярката "забрана за напускането на пределите на страната".

"Министерство на правосъдието и в частност Главна дирекция "Охрана" "изпълнява разпореждания на прокурор за привеждане в изпълнение на влезли в сила присъди с наложено наказание лишаване от свобода, като при необходимост търси съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи". Министерството на правосъдието не може да предприема каквито и да е мерки, извън предвидените в нормативната уредба. Това е принцип, който важи за всички институции в България. Въпросите по изпълнение на присъдата са от компетенциите на прокуратурата, а контролът върху изпълнение на мярката "забрана за напускане на пределите на страната" се изпълнява от МВР", посочват в отговора си от МП.

По-рано от прокуратурата заявиха, че те са направили всичко необходимо по казуса, защото вече налице е влязла в сила осъдителна присъда. Информацията за изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов би трябвало да бъде разпространена от Министерството на правосъдието, тъй като ГД "Охрана" и затворите са към тях, заявиха от прокуратурата.

"На днешното оперативно заседание на Министерски съвет с участие на премиера, вицепремиера по въпросите на сигурността и вътрешният министър не е било коментирано изчезването на двама от осъдените на трета инстанция за убийството на Стоян Балтов", отговори Меглена Кунева на въпрос на БГНЕС. "По всяка вероятност следващото оперативно заседание ще бъде с участието на министъра на правосъдието и тази тема ще бъде поставена тогава", каза тя.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене