Прокурори наредиха да се изземат и ценни картини от КТБ!

Объркване и хаос във версиите къде отиват картините

Изнасянето на картини от КТБНа връх Йордановден, от страничния вход на КТБ започна едно дълго изнасяне на картини и ценни колекции, под полицейска охрана. До колата, на която се товареха произведенията на известни художници не бе забелязан човек със списък, който да отмята качването на всяко едно рамкирано платно на камиона.

Хамалите признаха, че за първи път возят такива предмети с камиона си. Картините бяха с рамки, но неопаковани.

Не стана ясно и дали изнесените картини са собственост на Цветан Василев или има и такива на други собственици, оставени за съхранение в банката.

Картините от КТБ се изнасяха неопакованиПрокуратурата иззе на 6 януари 20 от общо около 300 картини, представляващи културно-историческа ценност от централния офис на КТБ. Картините са толкова ценни, че експерти ги определят като част от националното богатство.

Колко точно е общият брой на картините в КТБ и колко бяха изнесени не можа да каже дори упълномощеният от Цветан Василев човек, чиято задача е била сутринта с адвокат да присъстват на операцията по изземването, но не са били допуснати от полицията.

Част от иззетите картини от КТБОказа се, че Цветан Василев е знаел за изземването, но по чие разпореждане се случва това и каква е причината, яснота нямаше.

Изземването е във връзка с образуваните две досъдебни производства - за източването на банковата институция и за пране на пари са уточнили за "Труд" от държавното обвинение.

Картините от КТБ, донесени в НИМ"Няма как да се изземват едни доказателства по две обвинения, освен това в НПК има процедура по обезпечителна мярка – коментира за „Хроники” виден столичен адвокат по наказателни дела. – Прокуратурата е длъжна да уточни по кое от двете обвинения се извършва това изземване. Освен това иззетите картини би следвало да са свързани с предмета на доказване, а доколкото е известно едното обвинение е за пране на пари, а другото – за длъжностно престъпление. „Източване на банкова институция” няма така формулирано обвинение в Закона. Т. е. по кое от двете обвинения са иззети картините – като доказателство за длъжностно престъпление, или като доказателство за пране на пари? Ако изобщо могат да бъдат доказателства по обвиненията тези картини.

В наказателното производство подлежат на доказване:

1. извършеното престъпление и участието на обвиняемия в него;

2. характерът и размерът на вредите, причинени с деянието;

3. другите обстоятелства, които имат значение за отговорността на обвиняемия, включително и относно семейното и имущественото му положение е записано в член 102 от НПК.

В член 109 на НПК е записано следното:

Като веществени доказателства се събират и проверяват предметите, които са били предназначени или са послужили за извършване на престъплението, върху които има следи от престъплението или са били предмет на престъплението, както и всички други предмети, които могат да послужат за изясняване на обстоятелствата по делото.

Картините от КТБ бяха товарени неопаковани на камионТ. е. как едни картини са послужили за извършване на престъпление, как по тях може да се намерят следи от престъпление, формулирано като „длъжностно престъпление” или „пране на пари”.

Как с иззетите картини може да се изяснят обстоятелства по длъжностно престъпление или по пране на пари?

Дали прокуратурата може да обясни това там където трябва?”

Изземването било в полза на държавата. Ето какво постановява НПК по този казус:

Разпореждане с веществени доказателства

Чл. 112. (1) Освен в случаите, предвидени в чл. 53 от Наказателния кодекс, предметите, иззети като веществени доказателства, се отнемат в полза на държавата, когато не е установено на кого принадлежат и в едногодишен срок от завършването на наказателното производство не са били потърсени.

(2) Предметите, иззети като веществени доказателства, притежаването на които е забранено, се предават на съответните учреждения или се унищожават.

(3) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Извън случаите, предвидени в чл. 53 от Наказателния кодекс, моторните превозни средства, иззети като веществени доказателства, се отнемат в полза на държавата, когато не е установено на кого принадлежат и в петгодишен срок от изземването им не са били потърсени. В досъдебното производство отнемането се извършва с постановление на прокурора, а в съдебното производство - с определение на съда."

Веднага питам:

  • Не е ли установено на кого принадлежат картините, та са иззети от прокуратурата?
  • Да не би да е минал едногодишен срок и никой да не си ги е потърсил, та да ги иззема държавата в своя полза?
  • Кой прокурор и на какво основание нареди с постановление изземването на картини от КТБ?
  • Изземване или отнемане бе акцията пред сградата на КТБ, защото при отнемане в полза на държавата на картините трябва да има определение на съда, каквото още няма.

Освен това по Закона за културното наследство картините би следвало да са признати за културна ценност и съответно регистрирани, във връзка с опазването на културното движимо наследство.

Български Лувър, Национална художествена галерия, или Национален исторически музей?

Къде бяха извозени платната на старите майстори?

Към момента на изнасянето на картините версията бе, че платната са иззети от прокуратурата в полза на държавата и ще бъдат изложени в българския "Лувър". По-горе изясних кока и каква е процедурата по изземване в полза на държавата.

без списък, без оценка, картини собственост на Цветан Василев или други граджани се озоваха в НИМКога е имало оценка на стойността на платната, кой е бил в Комисията, ако изобщо е имало такава Комисия, не е ясно. По какъв критерий са били определяни членовете на една подобна евентуална комисия, по какъв критерий са направени оценките на всяко едно платно – това също ще остане в мрак.

Иззетите картини от офиса на Корпоративна търговска банка ще бъдат съхранявани в Националната художествена галерия в София бе първоначалното съобщение след като версията Български Лувър" отпадна. Ценните творби и други културни вещи ще бъдат прибрани в Националната художествена галерия по разпореждане на министъра на културата, Вежди Рашидов са пояснили от пресслужбата на МК пред сайта "Гласове".

Докато 20 платна на известни художници като Нерон, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Енчо Пиронков, Борис Денев, Генко Генков, Лика Янко,  и според очевидци картини на Мръквичка се изнасяха от хамали от сградата на КТБ, журналисти не бяха допуснати до събитието и полицаи зорко следяха нещата процеса.

Полицейски коли бяха оградили входа на КТБ докато траеше изнасянето на картиниМеждувременно от пресслужбата на Министерство на културата са съобщили за  Гласове, че ще окажат пълно съдействие на Върховната касационна прокуратура за осигуряване на условия за съхраняването на картините и другите художествени произведения, пазени до момента в трезора на поставената под особен надзор банка. Те щели да  бъдат съхранявани в хранилищата на Националната художествена галерия. Искането се основавало на текст от закона, според който веществени доказателства, които поради размерите си не могат да бъдат приложени към делото, трябва да бъдат да бъдат оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган.

По-късно стана ясно, че вместо в Националната художествена галерия, картините са били извозени до Националния исторически музей, което говори, че изнасянето е било спешно и даже пресслужбата на Рашидов не е била наясно със следващото място за разполагане на платната на известни майстори на четката.

Ценни картини от КТБ се товареха на камион като иззети от съдия изпълнител микровълнови печки - без опаковка В ранния следобед се изясни и че министър Рашидов се е разпоредил да бъде оказано пълно съдействие на прокуратурата. Тепърва Комисия от Министерството на културата щяла да направи и исканото от прокуратурата експертно становище и оценка на творбите от трезора на КТБ.

Някой не си е свършил работата, някой действаше зад кадър и спешно при изнасянето на над 20 картини от КТБ посред бял ден на 6 януари. Списък не бе казано, че е направен на изнесените платна на майстори на българската живопис. Очаква се в утрешния ден изнасянето на картини от КТБ да продължи.

Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей заяви пред БНТ: ”Ще приемем и останалите, между които имало скулптури, колекции от златни монети и прочие. Засега нямам опис на тези неща.”

Надеждата е, че в КТБ имат списък на наличните картини и един ден ще стане ясно каква е била съдбата им след като са напуснали сградата на банката.

Надеждата на работещите в сайта „Хроники” е картините на КТБ да не се разпределят между колекционери, близки до властта и от днес, да не чуем вече за тези картини.

Надяваме се също така и да не бъдат подменени оригинали с копия, което вече ще е тежко престъпление.

За финал ще припомня, че много картини бяха изнесени и от сградата на бившия партиен дом по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски пред очите ми. Картините също бяха от майстори като Васил Стоилов, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов и прочие велики български художници. Картините бяха натоварени на малък камион, списък липсваше, направлението така и остана неизвестно. Стоях и гледах, попивах видяното докато дойде и последния хамалин с картина...

За тези картини никога нищо не се чу, а за изнесените от КТБ дали ще се чуе?

Иди че го търси тези картини...

В България няма амбиция от политиците да се изготви единен национален каталог на движимото културно наследство, даже и на това, което е в частни колекции.

Само каталог можеше да даде отговорите на десетките въпроси днес, на 6 януари след като бяха изнесени ценни картини от КТБ, неизвестно чия собственост, на неизвестна цена, без опаковка.

Скандалът е налице и пак от посока Прокуратура - дали и този път Главният прокурор ще се извини за гаврата с произведения на изкуството?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене