Директорът на “Пирогов” си изми ръцете със Здравната каса!

altЛъжи и абсурди от една пресконференция

31 май, “Пирогов”.

“Орязан е бюджет, който се прави някъде другаде, не в “Пирогов”. – заяви на свикана пресконференция директорът на института д-р Стоян Миланов. – В този аспект, искам да напомня на някои чантаджии, от Надзорния съвет на касата, в лицето на шеф на Надзора, че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима. Подобно бюджетиране е характерно за развития социализъм, но нека господина не забравя, коя година сме и да не поставя “Пирогов” на колене. 2300 в тази болница си чакат за месец април. “Пирогов” не взе заплати за април. Искам да бъде много ясен пред хората, които ръководя – вината не е моя. Аз не съм фокусник, който да извади тези пари от джоба си, първо. И второ, вчера, вашият директор усети един вид рекет от страна на Софийската каса, тъй като ми беше казано, че ако аз не подпиша този протокол, ние няма да си получим парите!

Директорът на Какво е това чудо? В какви условия живеем? Вътре има такива щуротии, аз няма да влизам в подробности разбира се, но аз каня ръководството на Софийската каса тук, при нас, да обсъдим всяка една точка от този проектодоговор. Така както “Пирогов” цепи стотинката на две в последно време и гледа всеки договор, който подписва, и се чуди как да свърже двата края, така ще бъде гледан и този договор! Това въобще не е никакъв договор! Мога да влеза и в подробности, но нека пациентите го знаят: ако в момента, в хирургичния кабинет в “Пирогов” дойде някой, който има кръв в урината, “Пирогов” няма да има възможност да приеме този пациент! Ние можем да го приемем по друга клинична пътека по която сме задължени да го оперираме. Т. е. в урологията няма консервативни клинични пътеки, вие можете ли да се представите – къде да лежат тези болни? Аз какво да ги правя – да ги върна ли? Пълно е с абсурди!

... Парите на “Пирогов” още не са преведени. Аз мисля, че някой много умело използва, за да нагнети напрежение. И това не е случайно – нека да го знае и министър Москов! Имам чувството, че някой се опитва да сложи прът в колелото – не знам кои са тези сили!

Аз ще искам мандат, след заседание на Медицинския съвет да подпиша този договор... ще настояваме парите за спешност да бъдат превеждани рано, авансово, защото ние трябва да посрещнем този пациент готови... Четвърт милион се докосват до тази болница, близо 45 000 остават за лечение тук...

... Отговорните лица да си поемат отговорността. Не говоря за оставки, да влизат в час! Това е подигравка с тази институция! /Миланов има в предвид орязването на бюджета за болниците, което реши неговият приятел министър Петър Москов, който пък е любимец на премиера Борисов – бел. Л. М./. Имаме орязване на интензивни легла! ... Самият мен ме е срам да посетя някои отделение, за които държавата трябваше отдавна да се погрижи. ..”

Кой ще посмее, кой е посмял да рекетира приятеля на министър Москов, директора на болница, който се прегръща с премиера Бойко Борисов

и как – това не стана ясно. Но нещата по закон са прости – Стоян Миланов можеше да подаде сигнал за рекет до ДАНС и да не ни занимава със собствената си некадърност да ръководи такава голяма болница.

  • Кой е посмял да ореже бюджета на "Пирогов" "някъде другаде"? Къде е това "някъде другаде"?
  • Кои са чантаджиите – поименно – Миланов също не конкретизира, а само хвърли в пространството това политическо клише.

На пресконференцията не стана дума кога е получен договор от Здравната каса – на коя дата. Не стана дума и за това, как от Здравната каса са превеждали пари на “Пирогов” без да е подписан договорът.

Премълчано бе и орязването на парите на отделни клиники от самия Миланов, въпреки че са били преведени от Здравната каса?!

На 31 май директорът на “Пирогов” Стоян Миланов поиска парите за спешните пациенти да се дават авансово,

но не поясни как така в “Пирогов” ще знаят колко спешни случаи ще имат авансово, та да получат парите.

Директорът Миланов говори артистично “разгневен” за пред тв-камерите за грешки в договора с Касата, който предстои да бъде подписан, но за орязаните постъпили вече пари замълча!

Замъча и за факта как неговият приятел министър Москов иска орязване на легла.

Би Ти Ви съобщи, в обедните си новини, че “Пирогов” остава в стачна готовност, с намалени клинични пътеки, орязан бюджет и сгрешени данни в договора, който е трябвало да бъде подписан със Здравната каса.

Тук се налага да поясня, че информацията, подадена от ръководството на института към телевизията е пълна с лъжи. Ето какво се бе случило в действителност:

  • На 31 май в “Пирогов” не е имало стачна готовност! Нито една камера не показа хора с лентички, защото такива липсваха;
  • Парите за клиничните пътеки са били преведени от Софийската здравна каса, но не са били изплатени за един месец, а на другия са били намалени с 50 на сто!
  • Бюджетът на института за спешна помощ е орязан от месеци и то от ръководството, което скри този факт от медиите!
  • Единствен сайтът “Хроники” писа, че за много клиники, след орязване на бюджета с няколко десетки хиляди, не е имало пари за кислород!

Но да се върнем на 31 май, когато организирано от ръководството на “Пирогов” се разприказваха...

На 31 май болницата си работеше и приемаше нормално както всеки друг ден спешните случаи. Единственото ненормално бе поведението на ръководството на института и по-точно на неговия директор, Стоян Миланов, който даде специална пресконференция за напрежението, което той сам създаде, явно за да прикрие сериозни проблеми в начина на ръководене на болницата. На въпросната внезапна пресконференция д-р Миланов обяви, че работата в “Пирогов” няма да спира, въпреки че спиране нямаше – освен в неговото въображение!

От Здравната каса съобщиха, че средствата за месец април са преведени, но това, че не е имало изплащане на сумите по клиничните пътеки за отделните клиники вътре в института – никой не обясни защо се е случило. Не обясни и Миланов, въпреки че се опита да го играе ядосан на свиканата от него пресконференция.

На пресконференцията си, д-р Миланов не обели и дума за преведените и неизплатени пари по клиничните пътеки, а говори за договор с грешки и неточности, който нямяло да подпише!

Анонимни димки и нищо съществено и конкретно...

Ето още от смехотворното изявление на Миланов срещу Софийската здравна каса:

“Искам да напомня на някои чантаджии на Надзорния съвет на касата /става дума за Софийската здравна каса – бел. Л. М./, в лицето на шефа на надзора и да им кажа, че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима. Реформа се прави с пари, медицина се прави с пари...

“Имам чувството, че някой се опитва да сложи прът в колелото”. – заяви Миланов на пресконференцията. Кой, кога, как, защо – това остана също неясно.

“Напрежение в болницата има, по една проста причина, аз не можах на дам заплатите... Някой използва “Пирогов” за сее раздори и поддържа напрежение...

... Това е един протокол, който ми е даден да го подпиша под натиск. ... Бяха ми подхвърлени тези папки и ми беше казано – подпиши, за да ви преведем парите. И то е със задна дата – аз не знам как сме работили май месец?!”

  • Кой използва “Пирогов”, за да сее раздори и как?
  • Кога Миланов не успя да даде заплатите и защо досега мълча?
  • Кой го е натискал да подпише протокола? Как и кога?
  • И защо след като Стоян Миланов е възмутен от съдържанието на Протокола да проектодоговор на “Пирогов” със Здравната каса, обяви, че ще иска мандат да подпише? Хем възмутен, хем и готов да подпише?

Нещо не му се получи читалищното театро на директора на “Пирогов”...

Директорът Миланов - зад папките на проектодоговора със Здравната касаЗащо се възмущаваше, след като Здравната каса работи под диктовката на министерството, т. е. на пишманреформатора министър Петър Москов, с когото Стоян Миланов го свързва крепка дружба и фотосесии и телевизионни репортажи?

Самият министър Петър Москов мълча докато в телевизиите на 31 май вървяха репортажи от пресконференцията на неговия приятел д-р Миланов. Като подкрепление бе пратен за пред репортерите и зам.-министър Ваньо Шарков, за да говори и той и покаже съпричастност на министерството към директора на "Пирогов".

Хубав кадър - д-р Стоян Миланов напуска, но не Как така Миланов е все още директор като откровено призна, че не е наясно как е работил “Пирогов” май месец? Или сме във филма – “Не ме гледай какво върша, а ме случай какво говоря?”

А да не би целият този фарс със спрените заплати на "Пирогов" и орязяните пари да е част от постановка за смяна на ръководството на Столичната здравна каса?

Човек никога не знае - особено след като гледа централни новинарски емисии на телевизии с национален обхват.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене