АЕЦ „Белене“ и нейните критици

Публикува се с любезното съдействие на списание “Геополитика”, партньор на сайта “Хроники”

http://geopolitica.eu/actualno/1043-aec-belene-i-neinite-kritici

Тези дни, покрай опустошителното земетресение в Япония, темата за безопасността на ядрената енергия отново стана изключително актуална. Полуразрушената АЕЦ "Фукушима", която от две седмици аха-аха да гръмне, предизвика спорове по цял свят за бъдещето на т. нар. "мирен атом". България, разбира се, не остана встрани от темата. Ако обаче в другите страни се води някакъв обективен спор, то у нас отново всичко си влезе в добре познатото русло на родното слагачество и национално предателство. Може би думите ми са силни, обаче малко нагорно ми дойде резкият екологичен подем у организации като СДС, ДСБ, ИПИ (Институт за пазарна икономика). Стари и известни, както и млади и не чак толкова известни, лобисти на чужди интереси се юрнаха да ни убеждават как АЕЦ "Белене" била вредна, била скъпа, ненужна, абе с две думи, как трябва да се откажем да я строим. И, за да не съм голословен ще изброя официалните мотиви на самоназовалият се "синьо-зелен протест" (организиран от Синята коалиция и „еколози”) срещу строежа на новата АЕЦ:

- Този проект е върху опасна, силно сеизмична област;
- Във формирането на цената за него не са влезли много важни и скъпи компоненти като хранилище за ядрените отпадъци и неговата поддръжка за стотици години напред (животът на реакторите е 50-60 години, а на отработилото ядрено гориво - над 100 000 години!!)
- Този проект, дори да не се оскъпи с нито лев повече, ще струва по 4200 евро, или - 8 400 лева на всяко домакинство, като изплащането ще става с начисления в сметките за тока;
- токът ще поскъпне минимум 50% с построяването на АЕЦ-а;
- построяването на АЕЦ "Белене" обрича другите енергийни перспективи на България, създавайки условия за енергиен монопол на една АЕЦ.
- през първите 20-30 години АЕЦ "Белене" би работила за изплащане на инвестициите - с други думи - за Русия.

Нека добавим и анализа на ИПИ: проектът "Белене" вече е взел жертви (3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"), България нямала нужда от нови мощности до 2025, като направим "Белене" ще трябва да затворим ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица-изток 3" и ТЕЦ "Русе", през целия 50-годишен експлоатационен срок централата щяла да работи на загуба и накрая - "Белене" щяла да стане руска централа на българска територия, защото България щяла да заложи своя дял от 51% на Русия.

Като чета тези "мотиви" и "анализи", аз обаче се чудя само едно. Хората, които стоят зад тези становища определено не са глупаци, следователно лъжат съвсем съзнателно. Въпросът не е и защо, то е ясно, написах го малко по-горе. Не ми ясно само дали вземат хонорар за тая работа или го правят ей така, за идеята. Защото нека не се заблуждаваме - подобни отчайващо неверни и пределно лъжливи твърдения, зад които застават хора с име и авторитет, се изказват или срещу сериозен хонорар, или заради фанатична преданост към някаква идея. Като се замисля обаче – на Иван Костов, Красен Станчев и компания някак си не им отива образа на крайни идеалисти.

Както и да е, нека видим как стоят нещата всъщност. Ако АЕЦ "Белене" е в сеизмична зона, какво да кажем за АЕЦ "Козлодуй", която е на 40 км оттам? Ами единственото нещо, което можем да кажем е - хора, гледайте картата на България и не приказвайте глупости. Във формирането на цената не било влязло изграждането на депо за ядрени отпадъци - ами естествено, защото в договора е записано, че руснаците ще си го прибират и отработват. Както впрочем правят от 40 години насам с АЕЦ "Козлодуй". Токът щял да поскъпне с 50% - интересно като как, след като токът от АЕЦ е най-евтин в световен мащаб? Само ВЕЦ-овете го конкурират, но у нас всяка възможна  река е хваната вече, и ако не броим Горна Арда, освен да прихващаме вадите за напояване на село и на тях да строим централи, друго не ни остава. Построяването на "Белене" означавало енергиен монопол на една АЕЦ - ами и сега си имаме една, защо не съм видял някоя ТЕЦ или ВЕЦ да протестира срещу енергийния му монопол? По отношение изплащането на инвестициите има леко разминаване - според синьо-зелената „мъгла” ще трябват 20-30 години, а според ИПИ те никога няма да се изплатят. Ех, на тези последните направо им завидях за въображението - световната икономика не познава досега случай на губеща АЕЦ, но явно от ИПИ са решили да надскочат синьо-зелените си конкуренти, които все пак са проявили частица здрав разум. Какво ли не правят добрите хонорари, господи... Но да вървим нататък - отварянето на "Белене" ще означава затваряне на ТЕЦ-ове. Мда, няма нищо по-лошо от полуистината. Споменатите централи наистина ще трябва да се затворят, но не заради АЕЦ-а, а защото им изтичат експлоатационните срокове и защото не отговарят на европейските екологични норми. И не строежът на "Белене" предизвиква затваряне на ТЕЦ-ове, а точно обратното - затварянето им предизвиква строежа. ТЕЦ "Бобов дол" например на практика вече не работи, освен като заместваща мощност, а сроковете на живот на другите централи приключват най-късно през 2018. И не само това. През 2017 и 2019 приключва животът и на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". И сега нека видим общия енергиен баланс на страната ни - 40 % от него се формира от остатъчните блокове на "Козлодуй", 20% от предвидените за затваряне топлоцентрали. И на този фон, от ИПИ твърдят, как до 2025 България нямала нужда от нови мощности, макар че още през 2019 ще останем едва с 40% от сегашния си енергиен потенциал. Обаче пък, от друга страна, какво се притесняваме - ето, турците строят АЕЦ (и то пак с руска помощ), румънците разширяват реакторите на своята централа, ще има от кого да внасяме, комшиите няма да ни оставят на улицата я.

В нашата родина отцеругателството и националното предателство винаги са били изключително модерни. Но когато точно слугинажа пред чужди държави се представя като защита на българския интерес се преминават граници, отвъд които вече не можем да говорим за просто предателство. А за вредителство, шпионство, саботаж и прочие състави на Наказателния кодекс. Кой ли обаче ги чете? Освен студентите по право преди изпит...

* Авторът е зам. председател на ВМРО-БНД – www.kostadin.eu

 

Коментари 

 
+2 #2 Нане Вутев 2011-04-14 12:48
Като пръво, афтаро е прав.
Като фторо - забелезвам, оти дека сичките тиа, дето реват срещу АЕЦ "Белене" са избранници на Луканов и храненици на Сорос. Които малко братовчеди падат, по майчина линия.
Което ма сеща за планчето, поръчано от Луканов на други двама братовчеди - Ран и Ът, според което планче населението на България требеше да намалее с пет милиона и четиристотин хиляди души, та да останат 3,5 милиона обслужващ персонал (дървосекачи и водоносци, по тяхному. Или сервитьори и проститутки, ако ви харесва повече.) Засега сме намаляли с 2,3 млн. Планчето не предвижда България да има металургия, химия, машиностроене и селско стопанство, способно да изхранва народа.
Съответно няма нужда от електричество, освен за талавизора.
Добре, че има диванета като Люба Манолова (диване значи Божи дъх), дето още не се предават.
Йордан Пенев, прочетете това http://khazarzar.skeptik.net/books/jud/kizur_sh.htm. После помислете кой какъв е.
Цитиране
 
 
+3 #1 Йордан Пенев 2011-04-14 06:41
Добре и точно написано!
За жалост в нашия народ винаги е имало предатели!
Г-н Костов заяви , че е против рефендум по въпросите за Белене , защото видете ли народа ни не e бил информиран , сиреч невeж и глупав. Ами информирайте го , обявете рефендум за есента и дотогава ни засипете с информация.
Глас НАРОДЕН , глас БОЖИ!
А може би някои се боят от референдум , като дявол от тамян!
Ако 51% кажат НЕ значи НЕ или обратното!
Дайте веднаж за винаги да изчистим този въпрос.
Писна ми от продажни политици , закриха 1-4 централи в Козлодуй - ФАКТ , ТЕЦ-овете не знам какви си и т.н.
ДАЙТЕ ДУМА НА НАРОДА!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене