Флагът на ООН като параван за дипломатически гаф

Широко рекламираната среща между косовски албанци и сърби на форума на отиващия в миналото Пакт за стабилност се оказа поредният сапунен мехур, който пусна българското министeрство на външните работи. На масата седнаха сръбският външен министър Вук Йеремич и физическото лице, чиновник от Търговската палата в Косово, Бесим Бечай, покрит с флага на Гражданската администрация на ООН, ЮНМИК.

Бечай съобщи, че косовският премиер Хашим Тачи не дошъл, защото се оказал много "зает". Всъщност идването на Тачи щеше да лиши форума от присъствието на сръбския първи дипломат и щеше да остави в небрано лозе Ивайло Калфин и екипа му да провеждат среща без представителя на легитимна Сърбия, но с присъствието на премиера на непризнато от всички балкански държави Косово. За щастие "заетостта" на Хашим Тачи предотврати възникването на подобна абсурдна ситуация, още повече, че освен Сърбия, от форума съществуваше реална опасност да липсват и представителите на Румъния, Гърция, Босна и Херцеговина, за които независима държава Косово - няма.
Обяснение за случилото се дойде от интервю на Вук Йеремич, дадено пред Агенция "Фокус" и други медии. В него той поясни: "Днешната първа среща на Съвета за регионално сътрудничество, която се провежда след нелегитимното решение от властите в Косово, се проведе по всички правила - Косово се представи под флага на ООН, а не като пълноправен член и Сърбия ще настоява да няма промяна в правилата на тази процедура. Бях краен в своите бележки днес...
Когато става дума за бъдещото присъединяване на косовските временни институции на тази маса: докато Сърбия продължава да е участник в тази маса, Косово няма да бъде на нея като присъединила са към Съвета държава... Няма да се откажем от формата, но Сърбия ще го блокира. Защото на тази регионална маса решенията се взимат с консенсус - консенсус, определен от положителния вот на всеки неин член. Никога няма да има положителен вот от Сърбия за участие на косовските временни институции на тази маса. Това е позицията, която няма да се промени в бъдеще."

Полезно бе да се чуе становището на сръбския външен мининстър за това, какво ще последва, ако България признае Косово. Ето как коментира Йеремич този казус: "Трябва да се отнасяме сериозно към потенциалните последици от признаването на тези нелегитимен акт. Който и да признае Косово, той прави едностранен акт на атака към суверенитета и териториалната цялост на Сърбия. Всички трябва да разберем, че ние сме стъпили върху много тънък лед.
Надявам се, че всички наши съседи, всички участници на тази маса и всички отговорни за процесите на регионално сътрудничество, ще задържат, най-малкото - ще задържат - решението си, докато не стане ясно, дали това решение на косовските власти е в съответствие с международното законодателство. Сърбия ще търси законното мнение от Международния съд за правата, като направи питане дали това е направено в съответствие с международното законодателство. Апелирам към всички държави по света, и особено към страните от региона, да изчакат с решението си, докато Международният съд за правата на човека излезе със становище. Мисля, че това е най-малкото нещо, което страните могат да направят, за да запазят мира, стабилността и добросъседски отношения, от които мисля, че се нуждаем повече от всичко останало в тази част на света."

Сръбският външен министър Вук Йеремич обвини балканските страни, признали или възнамеряващи да признаят независимо Косово, че са предали и предават регионалната солидарност, за да застанат до САЩ и Запада, съобщи АФП. "Това е срамно, защото вместо да се обединим под знамето на регионалната солидарност, някои избраха да застанат до тези извън региона, които смятат за едно и също силата и справедливостта", заяви в София първият дипломат на съседна Сърбия. Йеремич определи страната си като "жертва на етнически шантаж".

"Докато Сърбия се чувства ощетена и изолирана, няма да има мир в Косово" прогнозира авторитетното испанско електронно издание "Ел Паис".
"Не изключвам възможността Словакия да не признае никога независимостта на Косово", каза словашкият премиер Роберт Фицо пред журналисти в Люксембург, където бе на посещение.
Според електронното издание "Кавказ мемо", преди няколко дни президентът на Азербайджан Илхам Алиев е предложил на парламента да разгледа въпроса за изтегляне на миротворците от Косово във връзка с променилата се политическа ситуация там. Както е известно, Азербайджан не признава независимостта на Косово, тъй като смята, че едностранното обявяване на независимост противоречи на международноправните норми. Другата причина за подобна твърда позиция на Азербайджан е, че тази държава страда от териториални проблеми и иска да избегне повторение на косовския сценарий в Нагорни Карабах, съобщи и Агенция "Фокус".
В същото време, докато в София траеше срещата за закриването на Пакта за стабилност и бе поставено началото на Съвета за регионално сътрудничество, във Виена държавите, признали едностранното обявяване на Косово за държава, създадоха Международната група за управление на Косово и тя проведе своя среща предаде ДПА. Основна задача на групата ще бъде да наблюдава плана, представен от посредника на ООН за Косово Марти Ахтисаари.

Държави ще управляват държава - това е нещо ново за световната дипломатическа история. Как ще завърши абсурдният експеримент - времето ще покаже. Какво предстои да се случва около Косово и на Балканите - това също е със знак - неизвестно. Ето защо най-разумно би било, да се чака, защото в момента няма правилна стъпка за която и да било държава, решила да признае Косово.
На Калфин и екипа му бих препоръчала: внимание, за да не се окажем в залог на чужда лотария. Световната история показва, че политикът е длъжен предпазливо да разрежда своята мъдрост с чуждата глупост.

Историята и светът не прощават на онези, които не са се провинили с нищо. На масата на преговорите често дипломати и политици разреждат пролятата кръв със сълзи за бъдещо розово щастие. Какво е Косово - пример за това как правдата възтържествува, когато престане да е правда?

Струва си да се чака, да се чака и мисли... Очакването ще предотврати да се отклоним от правилния път, по него има и други държави - балкански, европейски. А те живеят в посока на действащото международно право все пак.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене