Защо вицепрезидентът Дик Чейни остана без вечеря?

Крайно време е Белият дом да си смени международния екип, който подготвя външно-политическите визити на високопоставените си управници. Това показа визитата на вицепрезидента Ричард Чейни в Азербайджан на 3 септември. Още със слизането от самолета, на Чейни и хората от екипа му е трябвало да им светне, че предстоят неприятности, но администрацията от Вашингтон напоследък е толкова заслепена от собственото си "величие", че пропуска такива подробности.

В програмата от еднодневното посещение на вицепрезидента на Щатите било предвидено азербайджанският президент Илхам Алиев да се срещне и разговаря с Чейни, след което на американският гост предстояла официална вечеря. Американският посланик в Азербайджан Ан Дарси даже е направила пред журналисти изявление в навечерието на визитата, в което декларирала: "Азербайджан е много ценен стратегически партньор за САЩ и ние трябва да направим всичко за укрепването на доверието на Баку в САЩ". Това е казала Дарси, коментирайки визитата на Чейни в региона. Но в дипломацията, както и в живота не винаги се случва това, което е предвидено...

Та още на летището вицепрезидентът на Буш, слизайки от самолета е бил неприятно сюрпризиран от факта, че нито президентът Илхам Алиев, нито премиерът Артур Раси-заде не дошли да го посрещнат, а го очаквали доста по-нискостоящите по ранг - първи вице-премиер Ягуб Зюбов и министъра на външните работи - Елмар Мамедяров.
Самият Алиев не бързал да приеме пристигналият гост, което принудило хората на Чейни да пренасочат срещите му и да му уредят разговори с президента на компанията "ВР-Азербайджан", Уйлям Шредер и топмениджъри на азербайджанския филиал на гиганта "Шеврон". След тези безмислени срещи, Чейни бил принуден да посети американското посолство и да разговаря с посланика Ан Дарси, докато продължавал да очаква Алиев да го приеме!

Още в началото на преговорите между двамата президенти си личало, че ще бъдат тежки и трудни, въпреки че Чейни и Алиев се познавали още от времето, когато Чейни работел в "Халибъртън", а Алиев бил вицепрезидент на държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR.
Както предварително бе съобщено Чейни е трябвало да разговаря с държавния глава на Азербайджан, Алиев за перспективите на строителството на газопровода "Набуко". По вътрешна информация от средите на президентството на Азербайджан, достигнала до журналистите от в. "Коммерсант", Чейни декларирал пред Алиев, че САЩ ще подкрепят твърдо своите съюзници в региона и са амбицирани да продължат транскаспийския газопровод, заобикалящ Русия.
Източниците на в. "Коммерсант" са научили, че Илхам Алиев е дал на госта си да разбере, че въпреки, че цени отношенията си с Вашингтон, няма никакво намерение да влошава двустранните си отношения с Кремъл. По тази причина, изтъкнал Алиев пред Чейни, и Баку имало намерение да заеме изчаквателна позиция и да не форсира реализацията на този проект.

Чейни, който не бил подготвен за такъв отпор, силно нервиран, напуснал срещата и побързал да си замине, отказвайки да присъства на официалната вечеря, която Алиев давал в негова чест!

Защо Чейни разчиташе на Алиев, че ще поеме някакъв ангажимент по отношение на изграждането на газопровода Набуко?

Причина за това вероятно са били анализите на външнополитическите му съветници, които разчели погрешно сигналите от факта, че Азербайджан не присъствала нито на неформалната среща на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, нито на контактите на другия военно-политически блок, ОДКС /Организация на Договора за колективна сигурност/, чиято дейност Русия напоследък активизирала. Причината за това отсъствие на Баку е, че Азербайджан не е член нито на ШОС, нито на ОДКС.
Другата причина за сдържаността на Илхам Алиев по време на разговора с колегата му Дик Чейни била продиктувана от факта, че бюджетът на Азербайджан понесъл сериозни загуби от взривения тръбопровод Баку-Тбилиси-Джейхан на 12 август, по време на военния конфликт, който предизвикала Грузия в Южна Осетия. За този взрив Турция обвинила Кюрдската работническа партия, но въпреки това - загубите за Азербайджан били налице.
Освен това ако някой внимателно е следил развитието на събитията по време на военния конфликт, щеше да забележи, че Азербайджан изказа благодарност на Русия, за това, че по време на военната операция не били засегнати обекти, свързани със стратегически енергоносители.
Третото, което пропуснали външно-политическите съветници на Чейни било, че Баку не криел намерението си да преразгледа и преосмисли бъдещето на тръбопровода, минаващ през грузинска територия, като на рискова инвестиция. В същото време Азербайджан увеличил доставките на нефтопровода Баку-Новоросийск, което е напълно очаквано.
Вчера, веднага след отпътуването на Ричард Чейни от Баку, Алиев е имал телефонен разговор с Дмитрий Медведев, по време на който станало дума за териториалния спор на Азербайджан с Нагорни Карабах, съобщи Интерфакс. Медведев уведомил Алиев, за резултата от срещата си с арменския лидер Серж Саргсян, състояла се неотдавна в руската столица. Медведев и Алиев са обсъдили и възможността в най-скоро време да се срещнат и разгледат важни проблеми на Кавказкия регион.

Щом САЩ не успяха - дадоха инструкции на ЕС за натиск над Азербайджан

Помните ли един еврокомисар, който си позволи да се държи назидателно с нас, българите, колчем станеше дума за отваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ Козлодуй. Андрис Пиебалгс му беше името. Та изправяше се този Пиебалгс и си позволяваше да ни държи тон, като че ли не сме суверенна държава, а шепа балкански безпризорни: "Няма връщане назад по отношение на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй"... казваше еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, в нескритото си желание да ни мачка и притиска с този проблем.
Светът е малък и не щеш ли тази година внезапно изплува отново името на този строг човек, но този път ролята неудачника събитията отредиха на самия него.

Та след като Азербайджан отряза Чейни и му показа, че с държавниците му не минава високомерното държание, което прилагат американските управници към коренното население като го затварят в резервати... Та на сцената тутакси се появи въпросният еврокомисар по енергетика Андрис Пиебалгс и заяви в прав текст, че Европейският съюз ще трябва да окаже по-голям политически натиск за изграждане на газопровода "Набуко", който цели намаляване на зависимостта от руските доставки, предаде Ройтерс.
"Нуждаем се от повече политически ангажименти за премахване на пречките пред Набуко - обясни самоуверено Пиебалгс. - Има известни препятствия, които трябва да преодолеем", отбеляза той пред журналисти.

Всъщност "препятствията" и "пречките", за които съобщи еврокомисарят имат едно име и то е Азербайджан, но държавното ръководство на тази страна изобщо няма намерение да се поддава на натиск или диктат. Показа го ясно самият президент Илхам Алиев, на госта си вицепрезидента на САЩ, Чейни. Азербайджан никога не е крил своя приоритет за интеграция в евроатлантическите структури, но в същото време ясно заявява, че подобна евроинтергация няма да е за сметка на стратегическите си отношения с Русия.

Илюзиите и лъжите не помагат в глобалната политика

"Конфликтът в Грузия не се е отразил на плановете за строежа на газопровода "Набуко" от Каспийско море до Европа, заобикаляйки Русия", заяви ръководителят на проекта, Рейнхард Мичек в интервю за "Файненшъл таймс", цитирано от Франс прес. Мичек сгреши, щом не успя да осъзнае и съзре, че именно конфликтът в Грузия ще е причината проектът Набуко да остане един ден на хартия. Сгреши или го направи нарочно Мичек - няма значение, тъй като едва ли някой нормален бизнесмен ще се върже да прави инвестиции в район, където събитията се диктуват от тихата лудост на един държавен глава...
Един от двата известни проекта, Транскаспийският нефтопровод, който трябва да свърже тръбата Баку - Тбилиси - Джейхан с източник на туркменистански нефт, вече среща проблеми с намирането на частни и държавни инвеститори. От своя страна се предвиждаше проектът "Набуко" да продължи тръбата Баку- Ерзорум до Австрия.

Един твърде самоуверен политик, вицепрезидент на САЩ си позволи да говори непремерено като заявяваше, че САЩ ще предоставят възможност на Азербайджан да направи своя избор на чия страна е. Всъщност, правото на избор Азербайджан си го има като суверенна държава със залежи на нефт и не се налага някой си да идва отвъд океана, за да дава право на избор...
Липсата на реална преценка на външнополитическия екип на Белия дом постави в твърде конфузна ситуация вицепрезидента Ричард Чейни. Самият той, воден от инерцията на досегашното положение на САЩ на първа световна сила, не прецени и разчете правилно ходовете и думите си, когато кацна в Баку за среща и разговори с азербайджанския президент. Това поведение на Чейни му осигури провал на посещението, унижението да не бъде посрещнат подобаващо, конфузната ситуация да чака да бъде приет от президента Илхам Алиев и пълния провал на проведения разговор.

Така един непрофесионално действащ екип от съветници от официален Вашингтон стана причина вицепрезидентът на Буш да остане без вечеря...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене