Афганистан – войната на Америка...

Пророческа публикация в британския вестник „Индипендънт” повдигна завесата за случващото се в Афганистан, което никой вече не иска да коментира официално на глас в Щатите. На 8 юли „Индипендънт” написа: Афганистан: Вече е война на Америка. И като че ли пророкува днешно съобщение на Ройтерс, в което се казва следното: войник от афганистанската армия е разстрелял трима британски пехотинци, като според местните въоръжени сили, инцидентът е станал по време на съвместно патрулиране на войници от НАТО и афганистанци в провинция Гилменд.

Трагедията с поредните разстреляни войници идва след скандалите с генерал Стенли Маккристъл, който отправи забележки към администрацията в Белия дом. Забележките бяха приети като обидни и неуместни, а генерал Маккристъл бе сменен с друг генерал - Дейвид Петреъс. За разлика от предшественика си генерал Петреъс се е научил да говори правилно, което му гарантира дълъг стаж на поста на сваления от длъжност Маккристъл – главнокомандващ международните сили в Афганистан.

Генералските скандали обаче не свършиха дотук. Номинираният за шеф на Централното командване на САЩ генерал Джеймс Матис провокира нов скандал с изказването си, че е „забавление да стреляш по хора” в Афганистан! Въпреки че Матис е направил изявлението си преди пет години и в него са визирани талибаните, които тормозели жените, които не ходят изцяло забулени – думите му са факт, който няма как да бъде прикрит. Още повече, че продължението на скандалното изявление е: „Дяволски кеф е да стреляш по такива типове, на които не е останало мъжко достойнство"...

В мюсюлманския свят вече се разпространява видео с думите на генерала, като изглежда поводът да се извади на светло този скандал е, че генерал Матис бе номиниран от министъра на отбраната Робърт Гейтс, да оглави Централното командване на мястото на генерал Дейвид Петреъс, който пое поста на генерал Стенли Маккристъл. Предстои кандидатурата на Матис да бъде утвърдена от Сената. Гейтс е цитиран от вестника да коментира, че генерал Матис е направил изявлението преди пет години и оттогава си е извадил поука.

В дискусията, която тръгна след скандалното изказване и номинацията на генерал Матис, колеги на Матис се опитват да го оправдаят, че генералът е имал в предвид талибаните, а не афганистанците и мюсюлманите като цяло.

Едно е да уволняваш и правиш кадрови промени, а съвсем друго и далеч по-сериозно е да се шири корупция, да се правят милиарди от войната, които да се изнасят извън страната, докато се пролива кръв.

Преди седмица, „Таймс” коментира съобщението на АФП, че през последните три години, от летището в Кабул са били изнесени 4,2 млрд долара кеш. Тогава АФП свърза разкритието с корупцията в страната.

Ето защо „Индипендънт” от 8 юли бе много точен, като написа: „Тежки и болезнени са времената за британските войски в безмилостния конфликт в Афганистан” и цитира мрачна статистика: броят на загиналите военнослужещи е достигнал 312, като до края на конфликта, който засега не е ясен във времето – очакванията са за по-голяма цифра жертви.

„Индипендънт” припомни, че преди време британските войски бяха изтеглени от Сангин, където загинаха 99 британски военни, /една трета от всички дадени до тогава жертви/и контролът бе поет от американските военни части.

При смяната на властта на „Даунинг стрийт” съществуваха известни съмнения относно позицията, която ще заеме кабинетът на Дейвид Камерън – сега вече е ясно, че изтегляне преди 2014-2015 за британските части едва ли ще има.

Преди месец българският контингент от 530 бе увеличен до над 600 души. Колко струва участието на България в тази война, на която не се вижда края, и чиято цел и стратегия определят други фактори – не е уточнено още. Факт е обаче, че има държави, които прецениха, че трябва да изтеглят войските си и го направиха.

Ще припомня само един пример на държавническо отношение към проблема „Афганистан”: На 12 юни полският премиер Доналд Туск заяви, че неговата страна ще поиска от НАТО да изработи план за изтегляне на войските си от Афганистан. Полският премиер заяви във Варшава, че на насрочената за ноември тази година среща на върха на НАТО в Лисабон, Полша ще предложи на НАТО да изработи план за изтегляне на войските си от Афганистан.

Да не пренебрегваме факта, че американският президент Барак Обама обяви по време на предизборната си кампания, че има намерение да започне изтегляне на войските от Афганистан през юли 2011 г., стъпка, за която бе подложен на остри критики от републиканците в Сената.

Същия ден изпълняващият длъжността на полски президент и председател на Долната камара на парламента, Бронислав Коморовски заяви, че участието на полските войски във войната в Ирак и в Афганистан е голяма грешка.

В средата на месец април тази година пакистанският генерал Хамид Гюл предупреди, че България трябва да изтегли войниците си от Афганистан, защото следващата година ще бъде кървава. На Гюл може да се вярва, защото той е смятан за създател на талибаните и преди да се обяви срещу САЩ, е работил с ЦРУ.

Ако някой запита министъра на отбраната на България за ценностите, които защитават българските войници в Афганистан, единственото, което може да чуем от него като отговор е, че сме длъжни да бъдем до съюзниците си от НАТО...

 

Коментари 

 
0 #5 Звезделина Милева 2010-08-24 08:53
Ако на други места САЩ имат като интерес природните богатства,то в Афганистан интересът на САЩ-нейните милиардери е огромните добиви на наркотици.Нима този народ не може да се препитава с друго?Толкова години Америка е там,защо не създаде други производства,а не да оправдава производството на наркотици с бедността на този народ!?Нима,ако някой убие друг,и убиецът е беден,бедността ще го оправдае за престъплението.А наркотиците убиват стотици хиляди,може би милиони по целия свят.И убийците в голямата си част са от Афганистан.Тогава бедността им оправдание ли е?
Цитиране
 
 
0 #4 Любо 2010-07-31 02:21
а при талебаните можеше без наркотик,нали!с амо че империята на злините по света не бе съгласна с тях!и ето ви още една война...еех,Осама Бин Ладен,ще има да те търсим още много лета :lol:
Цитиране
 
 
0 #3 Stranger 2010-07-25 09:44
На днешния ден - 25 юли точно преди 30 години олимпийска Москва изтръпна от страшната вест-през нощта след блестящо изпълнение на ролята си в театъра на Таганка, беше починал Висоцки. Американците и други страни бойкотираха Олимпиадата заради нахлуването на съветската армия в Афганистан. Съществуваха сериозни опасения от провокации-рекордно множество милиционери в бели форми по случай Олимпиадата охраняваха града. Когато пристигнах на Таганка, на площада се беше събрало огромно множество от хора. Милиционери охраняваха реда, но това беше в момента напълно излишно... Белотата на техните форми даде повод на един мъж да промърмори; "Като на сватба..."
Над Таганка малко приглушено се разнесе отчаяният глас на Висоцки - "Спасете нашите души...та нали това е нашият свят...ужасът реже душите ни":
http://www.youtube.com/watch?v=YXCPM00SbPo
Войната в Афганистан продължава и днес...
Цитиране
 
 
+5 #2 Антонов 2010-07-13 20:32
Клип за войната на съветските войски в Афганистан:

http://www.youtube.com/watch?v=uldEKzycA_U

"Мне страшно никогда так не будет уже
Я раненое сердце на рваной душе
Изломаная жизнь бесполезный сюжет
Я так хочу забыть свою смерть в парандже
Лишь солнце да песок жгут нам сапоги
За короткий срок мы смогли найти
Тысячи дорог сложенных с могил
Нам с них не сойти

"...Никога вече няма да ни бъде толкова страшно,
Аз ранено сърдце върху разкъсана душа
Изпотрошен живот безполезен сюжет
Така бих искал да забравя смъртта си във фередже
За кратък срок намерихме
Хиляди пътища постлани с гробове
Не ще можем никога да ги оставим..."
Цитиране
 
 
+6 #1 Антонов 2010-07-13 19:31
На 25 март т.г в Брюксел ръководителят на руската служба за борба с наркотиците Владимир Иванов се е срещнал с представителите на НАТО и им е отправил молба да бъде унищожен урожая на опиен мак в Афганистан, от който ежегодно загиват 30 хиляди гражадани на Русия.

Официалният предствител на НАТО James Appathurai е отхвърлил молбата, като на брифинга за пресата е заявил:
"Ние не можем да си позволим да се окажем в такава ситуация, когато ще бъде унищожен последният източник на доходи за хората, живеещи във втората по степен на бедност страна в света, и при това те да не получат никаква алтернатива".

По съобщение на REUTERS:
http://www.reuters.com/article/idUSTRE62N54520100324
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене