Кой твърди, че Египет ще е стабилен и демократичен?

Някой помни ли днес кореспондентката на CBS, Лара Лоугън, която правителството на Щатите „изостави” след изнасилванията на площад в Кайро, като покри с петдневно информационно затъмнение случилото се?

Арабската пролет „докара” ислямисти на власт, военните също са там.

Мохамед Мурси, новоизбраният президент на ЕгипетЦяла година пълни площади с протестиращи, революция, която американската пропаганда нарече „Арабска” не донесоха очаквания резултат за Запада и САЩ в Египет. Наблюдатели твърдят, че в Египет ще се налага модел на турския вариант, след като за президент бе избран един радикален ислямист, Мохамед Мурси. Ербакан бе радикален ислямист, по-радикален дори от Ердоган.

 

Военните в така наречения Висш военен съвет преди броени дни ограничиха функциите на новоизбрания президент Мурси и разпуснаха парламента, но определено имат едно на ум доколко и доколко могат да разчитат на неговите действия.

Площад Тахрир отново е пъленКато продължение на опасенията на военните, президентът Мурси заяви първоначално, че ще спази всички международни договори, но не минаха и няколко дни и той започна да говори, че ще преразгледа договора с Израел!

А това е Кемпдейвидския договор, подписан през март 1979 година. / Според този Договор, Синайският полуостров се връща на Египет и Ивицата Газа остава под израелски контрол, като се предвижда да бъде включена в бъдеща палестинска държава. Договорът също позволява на еврейските кораби да минават свободно през Суецкия канал и признава Тиранският проток и заливът Акаба за международни водни пътища. – бел. Л. М./.

Защо е важен този договор, защото с редица споразумения бе направен опит да се потуши дълго тлеещия арабско-израелски конфликт и точно египетската „част” от тези споразумения Мурси заяви, че е готов да преразгледа?!

Да не забравяме, че египетския президент Ануар Садат, един от радетелите на Договора от Кемп Дейвид бе застрелян на 6 октомври 1981 година от военни, членуващи в Египетски ислямски джихад!

В първата си реч след встъпването си в длъжност като държавен глава на Египет, Мохамед Мурси изпрати завоалирано успокояващо послание към Израел, като в същото време изрази подкрепа към „легитимните права” на палестинците, коментира израелският вестник „Аарец”.

Израелският премиер Бенямин Нетанаху изпрати писмо на новият президент на Египет Мохамед Мурси, призовавайки го да подкрепи мирния договор между двете страни, предаде АФП. Писмото „подчертава желанието на Израел да продължи сътрудничеството и да се укрепи мира”, съобщи пожелал анонимност вестник. Според вестник „Аарец”, писмото е било предадено на Мурси чрез израелското посолство в Кайро. Според изданието писмото „поздравява Мурси за избирането му, предлага сътрудничество с новото правителство в Кайро и изразява надежда, че и двете страни ще съблюдават египетско-израелския мирен договор”.

С избора на Мохамед Мурси за президент на Египет бе установен режим, подобен на този Анкара, но в далече по-радикален ислямистки вариант. Това ли бе целта на САЩ и Запада – да се установи ислямистки режим, този на Мюсюлманските братя?

В Тунис се установи в резултат от Арабската пролет парламент, мнозинството, в който са предимно ислямисти.

В Либия режимът далеч не е по-различен, но Запада и САЩ мълчат изтощени от военните конфликти в Северна Африка.

В Йемен президентът си подаде оставката и избяга в Саудитска Арабия. Не е ясно кой ръководи тази страна в момента и какво точно се случва там.

Някакъв елит свали президента на Египет, Хосни Мубарак, след цяла година безредици и „революция” туризмът на Египет рухна, икономиката – също. От Саудитска Арабия се вкарват пари, оръжие за бунтовниците.

Мюсюлманските братя и военните ще създадат Конституцията и цялото законодателство на страната, военните ще продължат да контролират средствата, които идват от САЩ. От новия резидент нищо не зависи, още преди да встъпи в длъжност и положи клетва – той вече нямаше думата и бе по-скоро една марионетка на Запада.

За всяко негово решение – военните могат да му сложат вето. Рухнала икономика и възход на радикалния ислям – това ли целяха Запада и САЩ?

Закъснялата новина на CBS за насилието над Лара ЛоуганВ желанието нещата в Египет да стигнат докрай, Белият дом пренебрегна видна своя гражданка и я принесе курбан на така наречената Арабска пролет. А Щатите са известни с това, че защитават своите граждани, но в случая постъпиха нелогично...

Скандалната статия на Ричард Коен във Помните ли Лара Лоуган, кореспондентката на CBS, която беше най-брутално изнасилена на площад Тахрир от неизвестен брой протестиращи и по чудо бе спасена от озверелите насилници?

Една статия на Ричард Коен във „Вашингтон Поуст” зададе редица въпроси по този случай, които така и останаха без отговор. А точно в липсата на отговор са нещата, които се случваха около едва започващата Арабска пролет и събитията, които последваха.

Ето какво бе впечатлило журналиста от „Вашингтон Поуст” и как въпросите му увиснаха във въздуха без каквато и да било реакция от страна на други американски медии:

Си Ен Ен със Коен обръща внимание на факта, че Лара Лоуган е била изнасилена на 11 февруари 2011 година, тя бе една от водещите и авторитетни кореспондентки на CBS в предаването “60 минути”, но самата телевизия необяснимо защо запази мълчание цели пет дни и кри трагичния инцидент!

Пет дни освен телевизията, която Лара Лаугън представляваше в редица арабски страни, и таблоидите „Ню Йорк Дейли нюз и Ню Йорк Поуст” мълчаха за случилото се с Лоуган/New York Daily News и New York Post/ обръща внимание Коен.

Тук не става дума за неприкосновеност на личния живот, а до задължението на медиите да информират американската общественост – пише Коен. Дали е от незнание – едва ли.

Какво се случва с Лоуган?

Тълпата на Тахрир я напада и отделя от бодигардовете и екипа й, след което тя е насилена от неизвестен брой мъже, като околните крещят „Еврейка! Еврейка!”, влачат я по земята, след което разкъсват дрехите й и я насилват!

Съвсем случайно някой съобщава на местни жени и войници какво се случва, и те пробиват сцената на този брутален акт, стигат до Лоуган и я измъкват от насилниците.

Тълпата на Тахрир, която афишира, че иска установяване на демокрация, „забравя” за какво е на площада става съучастник в един ужасен инцидент и година по-късно нито САЩ, нито CBS, нито който е да било иска насилниците да бъдат наказани! Те даже не са заловени?!

Междувременно, след бруталното сексуално насилие на Тахрир, Лара Лоуган е върната спешно във Вашингтон и хоспитализирана.

Медиите в Щатите проявяват едно необяснимо петдневно мълчание или  незаинтересованост, твърде неприсъщи за четвъртата власт.

Президентът на САЩ Обама съветва Лоуган да се възстанови и върне към работата си?!Белия дом и президентът Барак Обама също запазват мълчание пет дни, а след като новината е извадена на светло – Обама призовава Лоуган да се възстанови и върне на работа час по-скоро?!

Няма да коментирам дали точно това е следвало Обама да говори на една млада жена, която докато е била в ръцете на насилниците на площада в Кайро двегодишният й син и съпругът й са я чакала в дома им във Вашингтон – въпрос на преценка и държавни интереси.

Далеч съм от мисълта да коментирам как се преодолява такова насилие, не смятам и че е лесно да се коментира широко в медиите преживяването на едно брутално насилие и на площада, пред тълпа крещящи мъже – само преживялата го Лара Лоуган знае какво й коства преживяното.

Лара Лоуган е родена в Южна Африка и е основен кореспондент на CBS от 2006 година за страните в Северна Африка. Нейните репортажи в „60 минути” и вечерните новини на телевизията са познати както от зоната на Ирак и Афганистан, така и от други арабски държави.

Случилото се с Лара Лоуган на площад Тахрир и последвалото петдневно мълчание от страна на редица американски медии и Белия дом показа, че за Щатите е било по-важно протестите да продължат докато начело на Египет застане удобен на официален Вашингтон президент.

Ето защо едно насилие, макар и върху една уважавана журналистка не е трябвало да попречи на имиджа на протестиращите и те да не бъдат „компрометирани” с издевателството, на което е била подложена Лоуган!

Затова CBS мълчи, мълчи и проправителствения „Ню Йорк таймс”, мълчат авторитетни издания в Америка цели пет дни!

Затова, в името на бъдещите промени в Египет, насилието над Лоуган остава на заден план и след извършването му не са потърсени насилниците, за да бъдат съдени!

А те са повече от известни, след като бруталния инцидент се е случил на площада!

Нито една международна журналистическа организация не издава и звук на възмущение от бруталното насилие над кореспондентката Лара Лоуган!

Самата Лоуган излиза след лечение от болницата и е привидно овладяна, но на каква цена - това е известно само на нея и близките й.

Щатите са в криза. Единственият начин да спасят икономиката си е да водят войни – така е вече десетилетия.

Американецът иска да може да си плаща заемите, да има работа и възможност да осигуровки.

Милионите, изразходвани за обществено здравеопазване, водят до инфлация. ...Милиардите, изразходвани за въоръжаване, ще смъкнат инфлацията - пише Кърт Вонегът в „Безотечественик.”

Какво е пред циничното „оправдание” за смъкването на инфлацията в Щатите едно брутално насилие върху „някаква” кореспондентка? Явно нещо не толкова съществено за авторите на Арабската пролет...

Друга работа е, че крайният резултат в Египет не е очакваният... за Запада и САЩ!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене
Кой е тук?
В момента има 78 посетителя в сайта