Сърбия: Страната ни никога няма да се присъедини към НАТО

Сръбския външен министър Ивица Дачич напомни за зверските бомбардировки на НАТО в Сърбия и увери, че въпросът за членство на страната му във Северноатлантическия алианс не съществува

Ивица Дачич, сръбския външен министърНа 24 март Ивица Дачич посети мемориалът в Белград в памет на жертвите от бомбардировктие на НАТО. На този ден се навършиха  точно шестнадесет години от тогава.

„Сърбия може да си сътрудничи с НАТО, когато имаме общи интереси. Сърбия не трябва нито да обича, нито да мрази НАТО“, заяви сръбския външен министър, цитиран от Inserbia.

По време на посещението си на мемориала на жертвите на зверските бомбардировки на НАТО от 1999г. Дачич за пореден път ясно подчерта, че Сърбия никога не би влязла в алианса, който бомбардира страната в продължение на 80 дни като сред най-големите зверства беше използването на бомби с уран.

„Не сме променили отношението си към НАТО. Спомените от бомбардировките са болезнени. Това го казах и пред самия алианс наскоро. Ние можем да си сътрудничим на базата на общите ни интереси.“, заяви  Дачич.

Разрушена сграда в Белград след бомбардировка на НАТОГраждани на Сърбия, обединени в неправителствената организация „Белград форум за мир равноправие“ и Клуба на генералите и адмиралите поискаха военния алианс да изплати на сръбската държава обезщетения за жестоките бомбардировки. Те заявяват, че бомбаридровките са били зверство, напълно нарушаващо всички межународни норми и право.

След трагичните събития напоследък на Стария континент силно се говори за свободата на словото. Но нека не забравяме, че по време на бомбардировките на НАТО в Сърбия под прицел попадна и сградата на сръбската национална телевизия RTS и шестнадесет сръбски журналисти бяха убити.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене
Кой е тук?
В момента има 109 посетителя в сайта