Сирийски бунтовници извършиха клането в Хула

Кореспондентът на влиятелния Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, Райнер Херман прави на пух и прах официалните западни манипулации

Кореспондентът на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, Райнер ХерманЧленове на сирийската опозиция от района на Хула през последните дни успяха на реконструират най-вероятната последователност на събитията на основата на показания на автентични свидетели. Резултатът от това разследване е пълна противоположност на претенциите на бунтовниците, които обвиниха проправителствената сирийска милиция Шабиха, набеждавайки я, че е действала под закрилата на сирийската армия. Цитираните сирийски опозиционери, които отхвърлят използването на смъртоносна сила, извършили разследването, [в разговор с мен, РХ] поискаха имената им да не бъдат публикувани от съображения за сигурност.

Клането в Хула се е случило след петъчната молитва. Битката започва, когато сунитските бунтовници атакуват три сирийски армейски контролни пункта, разположени в околностите на Хула. Тези армейски КПП-та са били разположени там за да защитават от нападения алевитските села около населената предимно със сунити Хула.

Един от атакуваните контролно-пропусквателни пунктове вика на помощ части от сирийската армия, чиито казарми са само на 1500 м и получава веднага подкрепления. Дузини войници и бунтовници са убити по време на сражението около Хула, което е продължило 90 минути. По време на сраженията 3 села са откъснати от околния свят.

Според показанията на очевидците, клането е било извършено в рамките на това време. Били са избити почти изключително фамилии от алевитското и шиитското малцинства в Хула, чието население е над 90% сунитско. Няколко десетки членове на едно голямо семейство, което в последните години е преминало от сунитско към шиитско вероизповедание са били изклани. Убити са били членове на алевитската фамилия Шомолия и семейство от сунитски членове на сирийския парламент, които [според бунтовниците] били считани за колаборационисти със сирийския режим. Източници от правителството потвърдиха тази версия, но посочиха, че държавата предпочита да не се говори публично за сунити и алевити. Президентът Асад е алевит, докато опозицията е преимуществено от преобладаващото сунитско мнозинство.

Демография и религиозни секти:

Валентин Фъртунов, журналист, международен анализаторКакто може да се види и на приложената карта, Сирия не е монолитна, а интегрална държава и общество, в което живеят близо дузина вери и секти  и както може да се очаква – доста нетърпими помежду си.

По този начин отново демографията, подобно на либийската, прави Сирия трудна за управление страна. Данните не блестят с точност, но се приема, че от 22-милионното население на Сирия около три четвърти са сунити, включително по-голямата част от кюрдското малцинство на североизток. Като се има предвид пиперливостта съпровождаща традиционно темата за сектите е ясно защо Сирия предпазливо избягва публикуването на статистически данни по верските въпроси, което прави трудна оценката доколко е нараснала алевитската общност в страната, например. По груби сметки от различни източници може да се приеме, че алевитското малцинство наброява около милион и половина души, което прави около 7% от населението. Преценката за останалата несунитската мюсюлманска общност, съставена основно от шиити  и исмаилити се върти около 13%. Християните от няколко разновидности, включително православни и маронити, съставляват приблизително 10% от населението. Обитаващите основно планинските райони друзи са 3%.

Сирия, границиЧерешката върху тортата на този религиозен Вавилон поставя фактът, че от около пет десетилетият управлението на Сирия е в ръцете на алевитите, сектанско малцинство, приемано в исляма еднакво враждебно и от шиити и от сунити. На всичкото отгоре, сирийските алевити са традиционно селско население, стоящо доста ниско в социалната йерархия на обществото тук. И независимо от факта, че държат управлението вече половин век, това не им е помогнало особено много да се придвижат нагоре по стълбичката, поне за частично изравняване със държащите бизнеса и търговията градски сунити. Поради което, през цялото управление на партията БААС, респективно клана на Асад – президентите – бащата Хафез ал Асад и сега сина Башар ал Асад се спрягат сложни социално-йерархични алгоритми за поддържане на някакъв интегритет в тази взривна религиозна смес. От една страна е дихотомията „всички останали срещу сунитите”. От друга – странни упражнения по дислокация в армията, като парадно са запазени постовете на някои сунитски генерали, но целия оперативен команден състав е от алевити и така нататък.

Хюман Райтс Уотч:

Хюман Райтс Уотч„Сирия: Въоръжени опозиционни групи извършват насилия”

Междувременно, организацията Хюман Райтс Уотч (Наблюдение за човешките права, б.р. ) също публикува доклад със заглавието „Сирия: Въоръжени опозиционни групи извършват насилия”, документирайки в него очебийни случаи на насилие, упражнявани от сирийската опозиция, която е обвинена в отвличания, незаконни задържания, изтезания и убийства военни и цивилни поддръжници на сирийското правителство. ХРУ съобщава, че атаките на опозиционни групи се извършват основно на сектанска основа, мотивирани от анти-шиитски и анти-алевитски настроения, като са цитирани насилия извършени от военизирани салафистки групи и членове на опозиционната Свободна сирийска армия. Въпреки, че наблюдателите на ООН заявяват, че не са в състояние да идентифицират виновниците за неотдавнашното клане в Кюбайр и без твърди доказателства на инкриминират за него сирийското правителство, шефът на ООН Бан Ки-мун декларира, че режимът на Асад е загубил легитимността си, давайки повод на президента Барак Обама, държавният секретар Хилъри Клинтън и премиера Камерън да призововат Асад да си отиде.

 

Коментари 

 
+1 #3 mohamad ibrahim 2012-10-09 19:24
с увяжение към автора, но ситуацията в Сирия не съвпада напълно с горенаписаното, защото откакто партията Баас е на власт в Сирия цари духа на светската държава и въпроса за това разделение не е на преден план. Именно това искат враговете на Сирия, целят да създъват впечатление, че едва ли не суритското мнозинство в Сирия не иска президента да бъде на власт, защото е алевит. Това се вижда ясно от почти пълната подкрепа на най-големите два града в Сирия, в които живеят 60% от сирийското население, които почти всички са сунити и те подкрепят Башар Асад. Така че въпроса е не че сирийския народ не подкрепя президента, а външните сили играят мръсна игра и това е бил плана на колонизаторите през миналия век да разделят Сирия на държави на верска основа: суните, алевити, друзити, християни и т.н. Светът да остави Сирия на сирийците, защото те най-добре знаят как да я управляват.
Цитиране
 
 
0 #2 Никола Ников 2012-07-21 14:39
След запознаването с демографската картина и демографската структура на държавното упражление на Сирия, решението на проблема приема сжоите очертания: мнозинството население следжа да участва адекватно в управлението на държавата, така че Ассад следва да прояви разум, колкото и справедливо да е било неговото управление, щом мнозинството население не иска това управление на малцинството...
Цитиране
 
 
0 #1 tomazow 2012-07-14 12:08
HRW както Amnesty (след Либия позната като - Амнезия) са две пропагандни машини ! Разбира се за да се прикрие този факт от време на време казват по някоя истина, но това е само промитите мозъци да повярват на големите им лъжи ! От началото на агресията срещу Либия и Сирия следя подробно ситуацията на "международната/ престъпна/ общност" и очите ми се отвориха за много неща ! Дори вече не се интересувам какво се случва в България, макар, че още живея в нея, защото ми се струва ,че каузата България е тотално изгубена и дори ако настъпи промяна чрез отговорна политика и правителство ще ни трябват десетилетия ... но дори и да се появи такова, то моментално ще ни пратят тайната армия на ЦРУ, МОСАД и МИ6 ... по-позната като "мистериозната" Ал-Кайда!Сега главатаря на либийската Ал-Кайда е военноначалник на терористичните милиции на НАТО, и който между другото е МИ6 агент ... за това скоро в британските медии той меше - "господин инжинер" !А България е пропаднала държава - заслужихме си го !
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене